Geçmişten Günümüze Yukarı Bahçelievler

Geçmişten Günümüze Yukarı Bahçelievler

80 yıl önce Atatürk’ün girişimiyle kurulan Ankara Bahçelievler Semti, adını sıra sıra dizilmiş bahçe içindeki müstakil evlerden almıştır. Bu güzide semtin temelleri, 26.01.1935 yılında Atatürk’ün önderliğinde hazırlanan bir kararname ile “Ankara Bahçelievler Yapı Kooperatifi” olarak ortaya çıkmıştır. Ülkemizde şehir ve bölge planlamanın gelişimi açısından bir mihenk taşı konumundadır. Öyle ki Bahçelievlerimizin sokakları 1’den 100’e kadar olan numaralarla isimlendirilmektedir.

Bahçelievler, bulunduğu konum itibariyle Ankara’nın doğusu ile batısı arasında bir geçiş noktasında olmakta ve iki tarafı birbirine bağlayan bir köprü konumunda bulunmaktadır.

Semtimizden başka semtlere ulaşım çok kolay ve çok alternatifli olmaktadır.
Birçok alanda ülkemize hizmet vermiş ve hala vermekte olan birçok ünlü insana ev sahipliği yapan semtimiz, hala popülaritesini korumaktadır.
Bahçelievler semt sakinleriyle, esnafıyla, Milli Kütüphanesiyle, Orkut ve Arı Stüdyolarıyla adeta prototip bir şehir olarak tüm heybetiyle insanlara yüksek ve kaliteli bir yaşam alanı sunmaktadır.
Özellikle 7. caddenin 1990 yılından bu yana popülaritesinde çok ciddi artış meydana gelmiştir. Ankara dışından gelen ziyaretçilerin gezmek görmek istedikleri turistik bir alan haline gelmiştir.

7. cadde’nin bu yükselişinde dondurmacıların, pastacıların ve adeta insanlara kendilerini sanki deniz kenarında yürüyormuş gibi hissettiren caddenin düz ve engebesiz konumunun rolü büyüktür. Ayrıca vazgeçilmez bir nokta da üzerinde sıralanan evlerin yapı itibariyle üç kattan fazla olmamalarıdır.

Esnafıyla ve sakiniyle semt halkının bir bütün olarak hareket etmesidir. Yaz akşamları sakinler, gecenin geç saatlerine kadar mahallede rahatlıkla dolaşmakta, cadde üzerinde tavlasını oynamakta, dondurmasını yemekte ve dostlarla yapılan ayaküstü sohbet sonrasında evine dönmektedir. Bu haliyle de semtimiz sanki bir yazlık sitesindeki muhabbeti tüm canlılığıyla, Ankara’nın merkezinde sakinlerine sunmaktadır.

İlerleyen yıllar içerisinde, Türkiye’nin Türki Cumhuriyetleri ile olan münasebetleri çerçevesinde Bahçelievlerde ki rakamla isimlendirilen caddelere Türki Cumhuriyetlerin adı veya başkentlerinin isimleri verildi;

1. Cadde Taşkent
2. Cadde Muammer Aksoy
3. Cadde Azerbaycan
4. Cadde Kazakistan
5. Cadde Cengizhan
6. Cadde Aşkabat
7. Cadde Bişkek
8. Cadde Abdullah Tugay
10.Cadde Kırım
90. Sokak Bosna Hersek olarak değiştirilmiştir.

Bu değişme, diğer caddelere nazaran hemen adapte olamayan 7. Cadde oldu adı her ne kadar Aşkabat Caddesi olsa da sahip olduğu bilinirliği nedeniyle halkın zihninde 7. Cadde olarak yer almaktadır. Öyle ki hala birçok insan caddenin adını 7. Cadde olarak telaffuz etmektedir.